divendres, 27 de desembre del 2019

68 VOCES, 68 CORAZONES

68 voces, 68 corazones és una sèrie de contes indígenes animats narrats en la seva llengua original, a fi de fomentar el respecte i l'ús de les 68 llengües indígenes mexicanes entre parlants i no parlants, per disminuir-ne la discriminació i fomentar l'orgull de les llengües pròpies. Gabriela Badillo, directora de la productora Combo, va crear el 2013 aquest projecte, que ha anat creixent amb el suport de diverses institucions. 

L'estratègia és que tant els parlants com els no parlants d'aquestes llengües se sentin atrets per la fonètica i per la cosmovisió de cada idioma, perquè "quan alguna llengua mor, es tanca a tots els pobles del món una finestra, una porta". 






diumenge, 15 de desembre del 2019

SONINKÉ


El SONINKÉ té aproximadament un milió i mig de parlants a la zona nord-oest de l'Àfrica, a Mali, Senegal, Mauritània i Gàmbia. També s'anomena sarahule, sarakole, serahuli i marka.

XARANKITAABE 1 i XARANKITAABE 2, en la versió estàndard de Mali, poden ser útils per a alumnes i les seves famílies que parlen la llengua soninké i que no la saben escriure.

En aquests enllaços de Mali a XARANKITAABE 1 i XARANKITAABE 2 hi trobareu els textos per imprimir. 

http://www.sil-mali.org/en/content/xarankitaabe-1http://www.sil-mali.org/sites/default/files/SIL-Mali-snk-2011-Syllabaire-standard-A5-livret.pdf


divendres, 13 de desembre del 2019

CONTRARIS

Si voleu treballar els contraris, en aquesta carpeta hi trobareu tres exercicis diferents.

*Compte! Hi ha algun error, com ara DARRERE


diumenge, 8 de desembre del 2019

XARRANCA


Aquest recull conté 70 jocs, classificats en 12 apartats, amb instruccions per a la seva utilització. Hi ha una fitxa per a cada joc, amb totes les indicacions i les observacions necessàries. 
S'ha de tenir sempre a mà!

Xarranca: jocs per a l'aprenentatge del català oral per a nouvinguts



dilluns, 2 de desembre del 2019

LLEGENDES DEL TEMPS

Podeu treballar el temps a través de la llegenda dels símbols que trobareu a meteo.cat: ruixat, xàfec, tempesta, calamarsa...



Cliqueu damunt la imatge per accedir directament a les llegendes


També es poden dibuixar símbols personals, com aquests, que fan més gràcia:


MALLORCA DES DE BARCELONA

El dia 29 de novembre, Alfons Puertas, meteoròleg de l'Observatori Fabra de Barcelona, va fer aquesta fotografia de Mallorca des de Barcelona. És a prop, oi?

Si teniu Twitter, el podeu seguir @alfons_pc

dissabte, 30 de novembre del 2019

32 CANÇONS CATALANES

A la pàgina CANÇONS d'aquest bloc hi trobareu un recull de cançons de diversos països, a MAMA LISA'S WORLD. Si cliqueu damunt la foto, anireu directament a les 32 cançons en català. Hi ha la lletra, la traducció al castellà i sovint un enregistrament senzill sense música. En algunes hi trobareu vídeos de nens i nenes que canten la cançó, i en algunes també la partitura. 





dilluns, 25 de novembre del 2019

POESIA DIBUIXADA

A Poesia dibuixada hi podeu trobar poemes que us agradaran, com Els núvols, de Màrius Torres. Podeu jugar a "pescar" paraules. Al final, entre tots, es confegeix el poema.




Hi ha molts més poemes a Poesia dibuixada (YouTube)

POESIA DIBUIXADA és un projecte literari i multimèdia impulsat per celebrar els 15 anys de LletrA (UOC). Amb la veu de Sílvia Bel i les il·lustracions de Marta Bellvehí.

divendres, 22 de novembre del 2019

JOCS DE VOCABULARI CATALÀ-ANGLÈS

Si teniu alumnat que sap una mica d'anglès, aquests jocs tan senzillets aniran bé per repassar vocabulari.


dimecres, 20 de novembre del 2019

QUAN SOMRIUS

Comencem a preparar el Nadal amb aquesta preciosa cançó de Josep Thió



Trobareu un word amb la lletra aquí.

dijous, 14 de novembre del 2019

TECNOLOGIA

Xènia Bonadona va presentar  el 2012 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el seu projecte final de màster: 


"Aquest treball final de màster s’ha dut a terme a partir de la proposta de realitzar un conjunt d’activitats i materials didàctics destinats a alumnes nouvinguts amb dificultats per la llengua catalana a un Institut de Secundària. L’objectiu principal és facilitar la integració d’aquests alumnes a les aules ordinàries, realitzant activitats de tipus visual relacionats amb la terminologia." (Xènia Bonadona)

És un treball d'accés obert. Es pot descarregar la memòria i un annex molt interessant i didàctic que segur que serà molt útil per al professorat que té alumnat d'aula d'acollida a l'aula de tecnologia.



I n'hi ha més, com per exemple:
Escriviu AULA D'ACOLLIDA al cercador i hi trobareu molts més treballs.

dimecres, 13 de novembre del 2019

LÀMINES VIVIM JUNTS

Amb les primeres 23 làmines de Vivim junts. Activitats quotidianes es poden treballar situacions comunicatives quotidianes en contextos familiars i socials, tothom les coneix. 
No us oblideu, però, de donar una ullada a les 16 làmines de Vivim junts. Carrers amb història, que expliquen els fets més rellevants de la història de Catalunya (no recomanables per al nivell inicial A1).

diumenge, 10 de novembre del 2019

JOC DE JOCS

No us oblideu de jugar de tant en tant!

Joc de jocs, 100 jocs populars i tradicionals.

Alguns d'aquests jocs poden ajudar a fixar i recordar vocabulari. 


divendres, 8 de novembre del 2019

FRUITS DE TARDOR

Podeu repassar vocabulari de fruits de tardor en aquest senzill ppt.



  
Imatges de Needpix.com

dilluns, 4 de novembre del 2019

AUTOAPRENENTATGE

El Consorci per a la Normalització Lingüística té una pàgina amb un recull de RECURSOS PER A L'AUTOAPRENENTATGE DE CATALÀ, on també hi ha uns enllaços a Recursos per escriure en català i a Recursos per a l'acolliment lingüístic. Hi ha algunes pàgines essencials. Molt per a adults. Pot anar bé per a alumnes grans.


dimarts, 29 d’octubre del 2019

TEXTOS ALUMNAT D'AULA D'ACOLLIDA (FRANÇA)

Mostra de textos que van escriure el curs passat nens i nenes de la UP2A de Mons-en-Baroeul. Hi ha els enregistraments i el seu progrés queda al web. Una bona pràctica. 

Visiteu la pàgina de la UP2A De Mons au monde, creada pel mestre Oliver Pagani. Hi trobareu moltíssimes idees per a l'aula d'acollida.









diumenge, 27 d’octubre del 2019

LA GRANOTA I L'ESQUIROL


Auca de les bèsties, revista Llegiu-me número 11, agost de 1927



Aquests dibuixos i aquestes quartetes tenen més de 90 anys. Encara ens poden servir per treballar una mica el vocabulari, les rimes...

diumenge, 6 d’octubre del 2019

PINTEREST AULA D'ACOLLIDA



No us oblideu de navegar per PINTEREST! 



Hi ha moltes idees i molts materials per treballar amb l'alumnat de l'aula d'acollida. 
Aquí us deixo uns quants enllaços, però ja sabeu que a PINTEREST un tema porta a l'altre i que s'hi ha d'anar navegant per trobar els millors materials per a les nostres aules.

PINTEREST AULA ACOLLIDA
PINTEREST AULA ACOLLIDA JOCS CATALÀ
PINTEREST AULA ACOLLIDA CATALÀ

LES PARTS DE LA CASA (COMENCEM 6)


dilluns, 7 de gener del 2019

FEM CANELONS

Segur que en aquestes festes de Nadal heu tastat els canelons, o n'heu sentit a parlar. Aquí podeu veure com es fan.